Meteen naar de inhoud

Van mijn leven lijden naar mijn leven vormgeven

  Na het afstuderen goed uitgerust te hebben dacht ik aan het volwassen werkleven te beginnen, maar als snel kwam ik mijzelf weer tegen en zat ik met de stress en worstelingen die mij tijdens mijn studie ook parten speelden. Op aanraden van mijn beste vriend ben ik hulp gaan zoeken en kwam ik bij Garry terecht.

  Mijn hoofddoel was mijn zelfbeeld aanscherpen, daarmee tevreden zijn en zelfbewust handelen. Gesprekken met Garry en de testen en oefeningen die hij aanbiedt hebben mij doen inzien dat als ik iets van het leven wilde maken uit mijn slachtofferrol moest kruipen en het heft in eigen handen moest nemen. Van mijn leven lijden naar mijn leven vormgeven. Ik had zelf namelijk het gevoel dat ik geen controle meer had en van ieder ander gevoel raakte ik gedistantieerd, waardoor ik ook steeds meer teruggetrokken werd in omgang met anderen.

  Zelfbeeld aanscherpen

  De levensstijlentest gaf een duidelijk beeld van mijn manier van leven. En Garry gaf daarbij bruikbare alternatieven om gedrag te veranderen en mijn leven anders in te richten. Keuzes maken vond ik steeds lastiger. Door wensen en verlangens op te schrijven en daar vervolgens acties aan te verbinden zorgde ervoor dat ik weer dingen ben gaan ondernemen en mijzelf als persoon weer ben gaan definiëren. Een actieve houding heeft mij meer vreugde gebracht, maar mijn eigenwaarde had ook een boost nodig. Garry is goed in het benoemen van behaalde successen die ik zelf niet zag. Daarnaast hebben de brieven die vrienden en familie voor mij geschreven hebben bijgedragen aan een positief zelfbeeld. Deze complimenten en oefeningen zorgde ervoor dat ik weer tevreden met mijzelf kan zijn.

  Zelfbewust handelen

  Voorheen bewoog ik altijd met de stroom mee, sprak ik niemand tegen en deed ik er alles aan om iedereen tevreden te stellen; daarbij vergat ik vaak mijzelf. Na het zien van mijn eigenwaarde werd het makkelijker om ook zelfbewust te handelen, te luisteren naar mijn eigen wensen en gevoelens. De vragen: “Waarom doe je dit?”, “Of waarom doe je dit niet?” heeft Garry vele malen aan me gesteld tot ergernis aan toe. Maar vaak liet het mij inzien dat er geen werkelijke reden was om bang te zijn, of dat er geen verstandiger optie was dan gewoon te doen of om te kiezen.

  Door de coaching van Garry ben ik mijzelf weer op de eerste plek gaan zetten, zeg ik vaker nee en ben ik niet meer bang om anderen tegen te spreken of om mijzelf te laten zien of horen. Gevoelens was ik kwijt en vond het lastig deze te uiten, maar Garry bood een veilige ruimte deze weer op te zoeken. Hij heeft mij erg gestimuleerd deze gevoelens toe te laten en te uiten. Daarbij zocht hij erg naar manieren die bij mij als persoon pasten. Ideeën haalt hij uit de verhalen die je zelf vertelt, waarbij hij grondig luistert en analyseert.

  Van de stille jonge op de achtergrond ben ik weer een persoon die uitdagingen aanpakt. Ik ga binnenkort een verre reis maken, treed ik op de voorgrond en heb bij Scouting een teamleidersrol op mij genomen. Ik voel mij nu zelfverzekerd en klaar om mijzelf nog verder te ontwikkelen.

  De coaching van Garry heeft mij veel verder geholpen en ik ben hem daarvoor erg dankbaar. Ik geef zijn ondersteuning een 8.

  Jos