Meteen naar de inhoud

Een spiegel voorgehouden

  Een commissie hier, een studiereis organiseren daar, een jaar bestuur bij de studievereniging, ook bestuur bij mijn sportvereniging, nog een studiereis organiseren, twee opleidingen, en dan ook nog toffe weekeindes weg. En ik vond het vreemd dat ik steeds vermoeider thuiskwam en me steeds slechter kon concentreren. Ik snapte niet wat er met mij aan de hand was; ik deed alles wat er van me verwacht werd (en nog meer) en tegelijkertijd zat ik steeds meer vermoeid thuis. Mijzelf in deze situatie gevonden hebbende heb ik mijn hoop gevestigd op Garry en hem gevraagd of ik met hem kon komen praten.

  Met mijn hart in mijn keel en ondersteboven van de zenuwen ben ik binnengestapt voor de eerste coachinggesprekken. Garry herkende direct dat er iets meer aan de hand was dan gewoon een paar jaar te hard werken. In de gesprekken kwam aan het licht dat een burn-out niet op zichzelf staat, ik werkte niet zo enorm veel omdat ik dat ‘gewoon’ deed. Daar was een reden voor; en dat was de sleutel naar succes!

  Nu klinkt dit natuurlijk enorm simpel en dat was het natuurlijk niet. Ik heb stapje voor stapje geleerd dat niet alleen je acties, maar je ook als persoon gewaardeerd kunt worden. Ik had er nooit bij stilgestaan dat mensen blij waren als ik er was, gewoon als vriend. Deze openbaring is natuurlijk gemakkelijk om cognitief te accepteren, maar dat was bij lange na niet de helft van deze les. Voordat ik dit ook op emotioneel vlak kon accepteren, heb ik het hier met veel mensen over gehad; vrienden, studiegenoten en familie. Deze gesprekken voerde ik haast wekelijks tussen de gesprekken met Garry door en hebben me echt doen geloven dat de meerwaarde die ik zag aan al dat werk niet de uitwerking had die ik dacht dat het had.

  Naast dit heeft Garry uren geluisterd naar mijn verleden; wat ik meegemaakt heb, wat ik leuk vond en wat een trauma achtergelaten heeft. Door keer op keer te praten over de mindere periodes uit mijn verleden heb ik dit een plekje kunnen geven, de emoties die ik er initieel bij voelde leren herkennen en deze accepteren. Ik ben erachter gekomen hoe mijn verleden mij gevormd heeft tot wie ik nu ben, en dat ik daar enorm tevreden mee kan zijn.

  In de gesprekken heb ik mogen ontdekken dat er naast een oppervlakkige ‘ik’ ook ik emoties heb die ik niet kon plaatsen of niet kon herkennen. In samenwerking met Garry en een bestaand model heb ik mijn eigen overzicht kunnen maken die mij nu helpt als ik er even niet meer uit kom. Dit staat nu mooi gegraveerd in de werkkamer te pronken!

  Garry heeft in mijn gesprekken met hem mij een spiegel voorgehouden. Dan moet je niet denken aan een ordinaire spiegel, dat zeker niet. Garry heeft mij vragen gesteld zonder dat ik nog wist wat hij nog meer vragen kon. Dit alles met het doel om mij er zelf achter te laten komen wat er met me aan de hand was. Doordat ik veel van de veranderingen zelf bedacht heb, is het gemakkelijker om deze dan ook in de praktijk te brengen; deze manier van coaching heb ik enorm op prijs gesteld.

  De ondersteuning die Garry me gegeven heeft kan ik niet uitdrukken op een schaal van x tot y, ik heb daar (gelukkig) niet genoeg referentiepunten voor hoeven te verzamelen: het was gelukkig direct raak. Wel kan ik bevestigen dat Garry een uitmuntende coach is die mij in dit ene jaar voor meer dan tien jaar aan levenslessen heeft bijgebracht!