Meteen naar de inhoud

Ik doe nu meer dan ik ooit voor mogelijk had gehouden

  Je wordt gevormd door wat je in je DNA meekrijgt en door de omgeving waar je in opgroeit. De omgeving waarin ik samen met mijn zusje ben opgegroeid was erg spannend. Met een moeder die zwaar depressief was en een vader die zijn uiterste best deed het gezin bij elkaar te houden en ons kinderen toch zo goed mogelijk op te laten groeien. 

  Nu jaren na de zelfdoding van mijn moeder heb ik moeten vaststellen dat veel van mijn gedrag en de manier waarop ik met mijn omgeving omga, de relaties die ik aanga, nog altijd bepaald wordt door de omstandigheden van toen. Waar ik zakelijk succesvol ben, ben ik dat in de relaties die ik dichtbij heb zeker niet. Zodra een relatie gaat lijken op de onevenwichtige relatie die er tussen mijn vader en mijn moeder was, neem ik afstand. En dit is echt niet handig. Het leidt bij mij tot een stevige onbalans tussen werk en privé, wat heeft uitgewerkt tot een burn-out. 

  Met Garry heb ik uitgebreid mijn geschiedenis uiteengerafeld. Wat opviel is dat ik veel achter grote stevige betonnen deuren had weggeborgen. En met Garry heb ik onderzocht welk van mijn huidige gedrag verklaart kan worden uit de ervaringen uit het verleden. En welk van dat gedrag vandaag nog te rechtvaardigen is. De conclusie: veel kan bij het oud papier. 

  Nu is voor mij het beter begrijpen van de situaties tijdens mijn kind-, puber- en jongvolwassen-zijn zeer waardevol; het moeilijke gaat dan pas beginnen. Want begrip van hoe je bent gekomen tot wie je bent, is geen garantie voor het veranderen van jezelf. En daarin ligt een van de sterke krachten van Garry, zeker voor iemand zoals ik die behoorlijk rationeel in het leven staat. Garry is zeer goed in staat je te wijzen op de inconsistentie van je gedrag in relatie tot wie je zegt te willen zijn. En daarin helpt hij je te kiezen voor jezelf. Want door dat te doen en hierin open te zijn naar je omgeving, is mijn ervaring wordt het leven een stuk plezieriger. 

  Nu zou je zeggen dat dit erg narcistisch is. Het tegendeel, is mijn ervaring, is waar. En dat zit hem in het element open zijn. Door open te zijn in wat ik wil naar de mensen die ik dicht bij me wil hebben, ontstaat dat de wederzijdse relatie ook meer open en duidelijk is geworden. De vriendschappen zijn verdiept. En dingen gaan sneller, mijn doelen worden sneller bereikt. “Gaan we dat doen of niet?” Ik doe nu meer dan ik ooit voor mogelijk had gehouden! Ik heb meer rust en ben meer uitgerust. Niet dat alles al naar wens gaat, het blijft werken aan mijzelf en mijn relaties, maar ik ben er gelukkig mee. Met dank aan Garry. 

  En is het resultaat van dit coachingstraject door Garry in een cijfer uit te drukken? Mij heeft het enorm geholpen. Wat is dat voor een cijfer? Een 8, een 9? “Een 10 is voor de meester”, en daar komt het heel dicht in de buurt.