Meteen naar de inhoud

Mijn vrijheid terug

  Na een periode in het buitenland geleefd te hebben merkte ik het gevoel van vrijheid ‘kwijt’ te zijn. Ik viel weer in het oude ritme en het vrije gevoel van daar verdween. Het gevoel terugkrijgen lukte me niet, dat frustreerde mij en maakt mij niet gelukkig. Ik merkte daarnaast dat ik de controle kwijt begon te raken in mijn werk en sociale leven.

  Ik kon niet zeggen dat mijn problemen heel erg groot waren; het was het leven dat ik gewend was. Ik houd van hard werken en veel ondernemen; dat maakte mij gelukkig dacht ik. Ik ben ambitieus en (was) extreem perfectionist. Het was de manier waarop het altijd werkte en mij gebracht heeft waar ik nu sta. Na mijn terugkeer in Nederland was de situatie veranderd. Ik ben gaan werken als manager en alles perfect doen kon ik niet meer voor elkaar krijgen, en ik kreeg het gevoel dat ik de controle kwijt begon te raken. Ik werkte te veel en nam te veel taken op me, die niet bij mijn functie hoorden. Mijn werk nam achteraf een te groot gedeelte van mijn leven in.

  De gesprekken met Garry hebben mij ontzettend geholpen om tot het besef te komen dat ik beter voor mijzelf moet zorgen. Garry heeft mij geleerd dat ik zaken veel meer vanuit mijzelf moet bekijken en dat ik vooral mijn eigen behoeftes voorop moet zetten. Daarnaast heb ik geleerd minder streng voor mijzelf te zijn. Ik legde de lat voor mijzelf altijd onreëel hoog, waardoor ik voor mijzelf een druk creëerde. Een druk waarvan ik dacht dat de omgeving dit veroorzaakte, maar ik was het zelf! Garry heeft mij hier bewust van gemaakt en daarnaast heb ik geleerd dat ik moet genieten van de kleine successen die ik boek.

  Tijdens de gesprekken kwam naar boven dat ik het lastig vind om over mijn gevoel te praten en gevoel te uiten. Dit komt simpelweg omdat ik nooit geleerd heb hier over na te denken en überhaupt wat mee te doen. Onbewust gaf ik niet alles van mijzelf bloot, omdat ik bang was om mijzelf kwetsbaar op te stellen uit eigen bescherming. Vroeger ben ik veel gepest, waardoor ik een schild om mij heen heb gebouwd en geleerd heb om vooral sterk te blijven, want dat was de manier waarop ik kon ‘overleven’. Achteraf heeft het pesten ontzettend veel pijn gedaan en dat gevoel heb ik verdrongen. De nare situaties heb ik herbeleeft bij Garry; dit was moeilijk, maar ik ben ontzettend blij dat ik het heb gedaan. Daarnaast heb ik geleerd om mijzelf emotioneel open te stellen voor anderen, want dan zullen anderen dat ook naar mij doen. Het praten over gevoel is belangrijk om een emotionele connectie met mensen te krijgen. Ik heb gemerkt dat ik door opener te zijn mijn relaties een stuk sterker zijn geworden.

  Garry is bijzonder goed in het stellen van de juiste vragen. In de eerste gesprekken had ik veel moeite om zijn vragen te beantwoorden, omdat ik soms met mijn neus op de feiten gedrukt werd. Het doorvragen vond ik erg sterk want vage antwoorden werden niet geaccepteerd. Antwoorden en plannen moesten het liefst gelijk concreet gemaakt worden (met een actieplan). Op deze manier werd ik gedwongen om over zaken na te denken en ze concreet te maken. Een goed voorbeeld is de hulp van Garry bij mijn functioneringsgesprek. Allereerst hebben we in kaart gebracht waar mijn sterke en zwakke kanten liggen, en daarna hebben we gekeken waar ik naar toe wil. Vervolgens ben ik gaan kijken welke cursussen het best passen bij deze punten. Dit heb ik vervolgens besproken tijdens mijn functioneringsgesprek wat een erg positief effect had. Ik heb de cursussen gekregen die ik wilde doen met daarbij een goede loonsverhoging en misschien nog wel het mooiste: mijn leidinggevenden waren super enthousiast over mijn functioneren en waren veel minder kritisch dan ik zelf!

  In mijn privé leven is ook veel veranderd. Ik heb veel meer tijd gecreëerd om leuke dingen te doen. Garry heeft mij hier in gecoacht en het werkt ik ben veel rustiger en daar reageert mijn omgeving positief op.

  Tijdens mijn gesprekken met Garry voelde me altijd erg op mijn gemak, hierdoor ging ik makkelijker praten over zaken die ik lastig vond. Ik was na elke keer weer verbaasd over de hoeveelheid onderwerpen die ter tafel gekomen waren tijdens een gesprek. De lange gesprekken vond ik erg prettig omdat je dan diep op bepaalde onderwerpen in kunt gaan en je toch een bepaalde tijd nodig hebt om je zelf relaxed genoeg te voelen om met de “problemen” te komen.

  Ik wil Garry onwijs bedanken voor zijn hulp, waardoor ik mijn balans weer terug heb gevonden. Als ik Garry een rapportcijfer mag geven, beoordeel ik hem met een 8,5.