Meteen naar de inhoud

Ik heb mijn zelfcontrole terug en ben positief over mijn toekomst

  Na het behalen van mijn HBO-diploma was ik “stil gevallen”. Ik had geen baan gevonden die past bij mijn opleidingsniveau en kwaliteiten. Hiernaast was mijn vriendin vreemd gegaan en daardoor voelde ik mij verraden. Ik zat mijzelf enorm in de weg en vond het eng om in actie te komen. Ik wilde heel graag rust in mijn hoofd, en eindelijk duidelijkheid krijgen wat de invloed was van allerlei gebeurtenissen in mijn leven. Ik wilde heel graag de controle over mezelf terug, en vroeg me af: “Waarom vlucht ik eigenlijk?”.

  Tijdens de gesprekken met Garry kwamen pijnlijke herinneringen ter sprake uit verschillende fasen van mijn leven. Op de basisschool kreeg ik altijd de schuld als kinderen aan het huilen waren; dan kreeg ik onterecht straf. Ik kwam altijd op voor kinderen die gepest werden, maar als ik zelf werd gepest deed ik niks terug. Thuis zei ik hier meestal niets over. Als puber maakte ik mee dat een meisje werd aangerand en verkracht, waarop ik in blinde woede ontstak en de dader ben aangevlogen. Achteraf schrok ik enorm van mijn impulsieve reactie, en ga sindsdien conflicten uit de weg. Op de middelbare school overleed een goede vriend van mij nadat hij door een auto was aangereden. Ik vond het toen erg moeilijk mijn gevoelens van onmacht te uitten. De laatste tijd gaat de gezondheid van mijn ouders achteruit, en worstel ik met deze situatie.

  Met Garry heb ik al deze en andere gebeurtenissen chronologisch geordend en deels herleefd, waarbij hij me stimuleerde mijn emoties te verwoorden. In het begin vond ik het erg moeilijk hier de goede woorden voor te vinden, maar wilde erg graag met hem “oefenen” om bewust(er) te worden van mijn emoties, en hoe ik die kan uiten. Ik kreeg een hele lieve nieuwe vriendin, waarbij ik mijn emotionele kwetsbaarheid durf te tonen, wat tot een verdieping van onze relatie leidt; ik vind dit een bijzondere en aangename sensatie. Tegelijk maakte Garry mij bewust van positieve kwaliteiten die ik bezit, waardoor ik mijn zelfbeeld heb aangescherpt. Enkele keren maakten we een lijst met concrete actiepunten die ik zou afwerken voor het volgende gesprek. Dat ging met vallen en opstaan steeds beter; het effect was dat ik weer energie kreeg om concrete zaken aan te pakken. Het werd tijd om mijn behoudende, afhankelijke en vermijdende houding op te schudden, en mij te focussen op het vinden van een mooie, uitdagende baan die mij prikkelt en veel voldoening geeft. Door de gesprekken, een test, mijn aangescherpte zelfbeeld en inventarisatie van mijn verlangens die Garry met mij maakte, gecombineerd met kwaliteiten die ik heb, werd voor mij steeds duidelijker wat voor baan ik graag wilde hebben. We maakten een actieplan hoe ik die droombaan zou vinden door te gaan netwerken en aan sleutelfiguren duidelijk te maken welke competenties ik zou kunnen inzetten.

  Begin 2012 heb ik bereikt wat ik heel graag wilde: ik werk nu in een bedrijf in een verantwoordelijke functie die heel goed past bij mijn kwaliteiten, en ze bieden mij de kansen om me verder te ontwikkelen. Ik heb een mooie, openhartige relatie met mijn lieve vriendin en we gaan samenwonen. Met haar heb ik een gedeeld perspectief waar we over vijf jaar willen staan. Daar werken en groeien we nu samen naar toe.

  Dankzij de hulp en steun van Garry heb ik een aantal barrières overwonnen. Dat vond ik soms erg lastig, maar ik ben dankbaar dat hij me onverzettelijk bleef stimuleren, prikkelen en uitdagen. Ik heb mijn zelfcontrole terug en ben erg positief over mijn toekomst.

  Voor zijn werk als coach geef ik Garry als rapportcijfer een 9½ !

  R.E.D. Nas, 30 jaar.