Meteen naar de inhoud

Ik weet nu dat ik het waard ben

  Nadat ik al meerdere jaren had zitten dromen om in een hele andere richting te gaan werken en alleen maar beren op mijn weg daar naar toe zag, had ik besloten nu de hulp te vragen van een coach, ook al omdat ik mij erg moe voelde en moeite had me te concentreren op mijn werk. Dat is aspiratiecoaching geworden. Het eerste vrijblijvende kennismakingsgesprek was al zeer positief en ik vond het fantastisch dat hier lange sessies mogelijk zijn, omdat ik gewoon veel tijd nodig heb om ‘los te komen’. Jaren geleden ben ik ook enkele keren bij een psycholoog geweest (telkens sessies van 45 minuten), maar hield daar een gevoel aan over dat het zo goed als zinloos was voor mij. Dit omdat – als ik eindelijk het gevoel begon te krijgen dat ik wat meer kon gaan vertellen – het dan alweer tijd was om een nieuwe afspraak te maken voor de volgende week. Ik was dan ook zeer hoopvol, omdat bij aspiratiecoaching sessies van 10:00 – 17:00 uur mogelijk zijn. Mijn hoop was terecht. Al waren de sessies erg vermoeiend, ze waren voor mij wel effectief!

  Door gesprekken en gerichte vragen, en later ook door gebruikmaking van verschillende ‘spellen’ en testen van Garry, bracht hij mij al vrij snel tot het besef dat die andere baan voor mij vooral ook een manier was om andere problemen te kunnen blijven negeren. Ik had een spreekwoordelijke muur gebouwd om mijn gevoelens, en die muur was zo dik dat ik mijn gevoelens niet meer onder woorden kon brengen, en zeker niet uitte. Deze ommuurde ruimte was ondertussen te klein geworden, waardoor ik steeds meer moeite kreeg mijn emoties zelf bewust te ervaren, laat staan om emoties van anderen nog goed te kunnen waarnemen en daar gepast op in te spelen.

  Hier hebben we toen aan gewerkt met oefeningen, gesprekken en huiswerkopdrachten. Garry gaf me telkens weer passende aanwijzingen. Ook liet hij mij emoties herbeleven en zorgde door de vragen en oefeningen dat ik mij steeds meer bewust werd van mijn gevoelens. Bijvoorbeeld door tijdens het opnieuw inleven in een aantal gebeurtenissen uit mijn leven die veel impact op mij hebben gehad, heel dicht bij me te komen staan. Dan penetreerde hij bewust in mijn ‘veilige’ comfortzone, raakte mij – met mijn instemming – aan, en liet mij zo versterkt mijn emoties waarnemen. Garry stimuleerde mij de juiste woorden te vinden om die gevoelens te benoemen op zo’n moment. Aanvankelijk vond ik dit een heftige ervaring, maar het leverde mij wel het gewenste effect, waarvoor ik hem nu zeer dankbaar ben.

  Tussen de coachinggesprekken heb ik thuis met mijn vrouw vele intensieve gesprekken gehad en gevarieerde huiswerkopdrachten uitgevoerd, waardoor wij dichter naar elkaar groeiden en wederzijds meer begrip ontwikkelden voor vele verschillende situaties. Dit was ook de manier waardoor mijn vrouw een goed idee kreeg wat ik bij aspiratiecoaching een hele dag gedaan had. Zo groeide het besef dat zij ook een zeer waardevolle rol kan spelen in mijn/ons welbevinden. Garry maakte mij/ons er ook van bewust dat we (met onze twee kinderen) kleine successen op simpele manieren mogen ‘vieren’. Hierdoor hebben we al veel leuke dingen gedaan en behaalde ‘mijlpalen’ op uiteenlopende manieren geaccentueerd. We hebben bijvoorbeeld een keer heldro ijs met lambada aardbeien en slagroom gegeten als toetje, we zijn met zijn 4-en op een door de weekse dag naar Irrland (een erg leuke buitenspeeltuin in Duitsland) geweest.

  De weg naar ander werk zijn we zeker niet vergeten. Nog steeds een wens, maar voor mij nu geen noodzaak meer om het ervaren van emoties te vermijden. Inmiddels heb ik wel een andere prachtige baan aanvaard, niet in de richting waar ik voor de gesprekken bij Aspiratiecoaching heen wilde, maar in het specialistische vakgebied waar ik al in werkte. Ik voelde mij veel zekerder en ook weer fit om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Door de coachinggesprekken met Garry durfde ik bij de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden bij mijn nieuwe werkgever een flink hoger (22%) salaris te vragen. Ik weet nu dat ik het waard ben en mag dit ook geloven van mijzelf, zonder ‘maar’. Ik heb dit veel betere salaris en andere goede secundaire arbeidsvoorwaarden allemaal binnengehaald, mede dankzij de prikkelende voorbereiding met Garry op deze onderhandelingen. Bij mij nieuwe werkgever ga ik een nieuwe afdeling opbouwen in mijn specialistische vakgebied.

  Als ik Garry, Aspiratiecoaching een rapportcijfer zou geven is dat een 9, vooral voor zijn persoonlijke benadering, zeer goede voorbereiding op onze gesprekken en de gevarieerde sessies.

  Maarten, 39 jaar.