Meteen naar de inhoud

Zet in de goede richting

    Toen ik besloot naar Garry te gaan ging het al een tijd niet goed met me. Ik heb tijdens mijn jeugd en pubertijd het een en ander meegemaakt, waardoor ik toen al last had van bepaalde psychische klachten. Ik had ook al een aantal psychologen achter de rug. Toen ik wat ouder werd en mijn thuissituatie wat kalmeerde, leek het – niet perfect, maar – beter met me te gaan. Toen ik echter op mezelf ben gaan wonen, 2 jaar terug, voelde het alsof ik weer een slag terug in de tijd had gemaakt en voelde ik me weer die 16-jarige puber die het leven niet aankon. Ik was erg onzeker en ontevreden over mezelf en mijn leven, had moeite met het creëren van structuur voor mezelf en mijn opleiding aan de kunstacademie viel me erg zwaar. Ik wist niet meer wat ik wou, piekerde continu, had zichtbaar veel stress en voelde me geblokkeerd en gefrustreerd. Dit had ook zo zijn effecten op mijn relatie, ik voelde me erg afhankelijk naar mijn vriend toe, wat ik niet fijn vond. Een vriendin van me raadde Garry toen aan. Toen er vervolgens vanuit de academie werd aangegeven dat ik er beter een jaartje tussen uit kon gaan, heb ik Garry gebeld in de hoop dat hij me kon helpen mijn leven weer op orde te brengen.

    We hebben tijdens onze sessies vooral veel gepraat. Ik vond het in het begin lastig, omdat ik niet zo goed kon uitleggen wat nou precies mijn probleem was. Maar gaandeweg merkte ik dat er, zoals Garry ook had voorspeld, langzaam puzzelstukjes boven water kwamen, die de kern vormden van mijn problemen. Die hadden niet per se te maken met wat ik allemaal had meegemaakt, maar ook met hoe ik in elkaar zit en op dingen reageer. Ik kreeg meer inzicht in mijn eigen denken en doen, en door Garry’s analytische blik, kon ik op een gegeven moment ook beter analytisch naar mezelf kijken, tot we op het eind vrij helder in kaart hadden wat mijn valkuilen zijn en hoe ik daar het best mee om kan gaan. Ik leerde bij Garry mijn gedachten te ordenen door ze van me af te schrijven, en door middel van kaartspellen en rollenspellen kwam ik er achter welke dingen voor mij belangrijk zijn en leerde ik naar mijn eigen gevoel te luisteren en dit ook beter naar mijn omgeving toe te communiceren. We oefenden situaties waar ik tegenop keek, en maakten tijdens iedere sessie een actiepuntenlijst, om bepaalde onderwerpen aan te pakken die me dwars zaten en onzeker maakten. Het was niet altijd makkelijk om me helemaal open te stellen, het kon ook vervelend en confronterend zijn, maar dat hoort erbij.

    Het was fijn hoe Garry op een analytische manier op mijn verhalen reageerde, maar me vooral ook zelf liet nadenken over dingen die ik zei, dacht en voelde. Hij bleef doorvragen wanneer iets niet leek te kloppen of niet duidelijk was, waardoor ik in mezelf naar antwoorden moest graven. Dit is heel goed voor mij geweest. Ik kon Garry’s humor tijdens onze sessies ook erg waarderen. Hij kon soms grappige dingen zeggen, wat hij denk ik niet bewust deed, maar waardoor ik me wel op mijn gemak bij hem voelde.

    Als ik terugkijk naar hoe ik de eerste keer bij Garry binnenkwam, en naar hoe het nu met me gaat, heb ik een behoorlijk eind afgelegd. Ik ben er nog niet helemaal, maar ik ben stukken rustiger en heb het gevoel dat ik weer min of meer met beide benen op de grond sta. Ik voel me beter over mezelf en ben trots op wat ik bij Garry heb bereikt. Ik heb minder last van mijn oude onzekerheden. Het lukt me beter om mijn eigen leven zo te organiseren dat het ook nog leuk blijft naast alle verplichtingen, zonder van de wal in de sloot te springen. En met mijn opleiding gaat het weer de goede kant op. Ik ben Garry dankbaar voor zijn hulp en ondersteuning, en ben blij dat ik de stap heb genomen om naar hem toe te gaan. Als cijfer geef ik hem een 9.

    M., 22 jaar